河川水、湖沼水など通常私達が利用している水源の水の中には、様々な混入物が浮遊懸 濁しており、そのままでは水道水として利用することはできません。混入物のうち、粘土や有機 物の微粒子は粒子表面の界面化学的性質をコントロールし、粒子同士をくっつきあわせ、巨 大なフロックと呼ばれる凝集体に成長させてから分離されます。このような過程はコロイドの凝 集過程と呼ばれますが、浄水工程のみならず干潟や河口デルタの形成と言った広域的水環 境問題、活性汚泥や微生物の発酵プロセス、さらには製紙工程や食品製造など様々な生物 化学工業上の操作とも関連しています。我々のグループではこれら様々な分野に共通して関 連する凝集現象の動的過程の解明をめざして研究を行なっています。
The solid liquid flow concerning with very fine particles; colloidal dispersion, is closely related to environmental and biological science. (e.g. water and waste water treatment, control of water quality in river, lake and estuaries, soil, food processing, fermentation of microbiology, pulp and paper making, etc.). One of the important and interesting aspects is come out from the fact that small grains are apt to flocculate. However, the mechanism of this process and resulted colloid properties are notoriously ambiguous. For this reason, we are devoting to both fundamental side of flocculation. Of course, our goal includes practical aspects, however, we are trying to be scientific as far as possible. This is very unique in the domain of agricultural department.One of our strong feature is that most of our experimental set- up is home-made which is not easy to asseblize in other place in the world.